حاشیه های همایش محرم حریم نور(پیش کنگره سلمان فارسی)

ساخت وبلاگ
بسم الله

این مقاله در هفته نامه شهرسبز شماره 177 مورخ دوشنبه 18 اردیبهشت 91 به چاپ رسید است.

و همچنین:سایت کازرون نما

پیش همایش نخستین کنگره بین المللی سلمان فارسی که قرار است در مهرماه امسالبرگزار شود روز پنجشنبه در سالن آمفی تئاتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون باحضور اندیشمندان حوزوی و دانشگاهی برگزار شد.

آن چنان که برخی از سخنرانان این همایش نیز عنوان نمودند پیش همایش کار بسیارخوبی بود تا با شناخت کاستی ها و مشخص شدن نقاط قوت هنگامه برگزاری کنگره، کنگرهرا با شکوه و عالی برگزار کنند. پس برآنیم تا با نقد این همایش راه را برای دستاندکاران همایش هموار کنیم. که این شاید تنها کمک ما باشد.


بسم الله

پیش همایش نخستین کنگره بین المللی سلمان فارسی که قرار است در مهرماه امسالبرگزار شود روز پنجشنبه در سالن آمفی تئاتر دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون باحضور اندیشمندان حوزوی و دانشگاهی برگزار شد.

آن چنان که برخی از سخنرانان این همایش نیز عنوان نمودند پیش همایش کار بسیارخوبی بود تا با شناخت کاستی ها و مشخص شدن نقاط قوت هنگامه برگزاری کنگره، کنگرهرا با شکوه و عالی برگزار کنند. پس برآنیم تا با نقد این همایش راه را برای دستاندکاران همایش هموار کنیم. که این شاید تنها کمک ما باشد.

اما شاید اولین نکته ای که مدنظر قرار نگرفت تاخیر یک ساعت ونیمی مراسم بود.قرار بود که این همایش ساعت سه و نیم بعد از ظهر برگزار شود که با یک ساعت و نیمتاخیر ساعت پنج آغاز شد. چیزی که باید در کنگره برطرف شود. وقتی قرار شد کنگره اینه در سطح بین المللی که در سطح استانی برگزار شود باید بدون در نظر گرفتن ورودمدعوین، که البته بیشتر مدعوین خاص معمولاً دیر تشریف می آورند، راس ساعت اعلامشده برگزار شود. در این پیش همایش به خوبی می شد دید که تقریباً بیش از هفتاد درصداز سالن پر بود اما خبری از شروع همایش نبود. این معطلی باعث شد تا بعضی از افرادحاضر، مثلاً خبرنگارانی که از شهرهای دیگر به خصوص استان به این همایش آمده بودنددر اواسط همایش به دلیل طولانی شدن همایش را ترک گویند. بعضی از مدعوین وهمشهریانی که از ساعت سه برای شرکت در همایش امده بودند قبل از شروع مراسم خستهشده و در نتیجه مراسم را ترک گفتند. این تاخیر در انتهای برنامه نیز تاثیر گذاشت وتا پس از اذان ادامه نمود. چیزی که می شد با اتمام نماز ادامه پیدا کند ولی بهدلیل عدم آمادگی لحاظ نشد.

آخر چگونه می شود دم از سلمان محمدی زد و به آن افتخار نمود و نماز شرکتکنندگان در مراسمی به نام و یاد بزرگ مسلمان عرصه گیتی سلمان، حدود یک ساعت بهتاخیر افتد و حتی سخنران جلسه که لباس اجتهاد بر تن داشت مسئله نماز اول وقت رانادیده بگیرد و حضار جلسه نیز با کف زدن او را تشویق نمایند!!!! به راستی اینمصداق همان ویل للمصلین نیست؟!!! و براستی این است راه سلمان؟؟؟!!!!!!!

به قول خواننده بزرگ سنتی کشورمان که در این جلسه نیز به آوازخوانی فی البداههپرداخت یعنی آقای حسام الدین سراج:

مثل سلمان در مسلمانی بکوش

ای مسلمان تا که سلمانت کنند

و به خوبی دیدمانمان بر روی اخلاق سلمان فارسی گشوده شد با حضور این علمایاسلام که روح تعبد اسلام انگاری در آن ها وجود ندارد که به این راحتی به ترویجمنکرات می پردازند به عنوان صلاح!!!

و اذا قیل لهم لا تفسدوا فی الارض قالو انما نحن مصلحون

و وقتی به آنها گفته می شود در زمین فساد نکنید می گویند فقط اصلاح می کنیم

این آقای عارف مسلک که در ابتدا با سخنانی اصلاح گرایانه شروع نمود و باانتقاد از شرح حالهای دروغین از حال بزرگان و غلو در حالات آنان به خصوص پدربزرگوارشان که از جمله عرفای متشرع به نام معاصر و از اساتید بزرگان روحانی وعرفان، ناگهان در ادامه سخن با سبک شمردن نماز اول وقت و مثل های ناهنجار و غیرمتعارف و به نظر برخی از مراجع معظم تقلید حرام های خدا به ترویج دو منکر پرداختکه باعث ناراحتی برخی از علما و حضار جلسه گردید. اما به دلیل احترام به ریش سفیدو پدر بزرگوارش و احترام به مقام شامخ روحانیت سکوت کردند. ایشان با حالت جسمانیبسیار بدی یعنی بر روی ویلچر به جلسه آمدند که همین امر در هنگام قرائت پیام وزیرارشاد باعث شد که توجهات به سوی ایشان جلب شود.

از جمله حواشی دیگری این پیش کنگره می توان به نمایش دو فیلم اشاره کرد. درابتدای مراسم پس از قرائت قرآن کریم توسط یکی از دانشجویان ارشد این دانشگاه و پخشسرود جمهوی اسلامی، فیلم اول که فیلمی تبلیغاتی برای کنگره سلمان فارسی بود پخششد. این فیلم که در ابتدا به تاریخچه کازرون و سپس نگاهی به شخصیت سلمان فارسی ونگاهی به اهم دلایل برگزاری این کنگره در نهایت با اعلام پایان ارسال مقالات بهدبیرخانه کنگره تا اواسط خرداد ماه و برگزاری همایش در اواسط مهرماه اشاره داشت.طولانی بودن این فیلم شاید تنها عیب این فیلم بود.

دومین فیلم نیز با عنوان «در جستجوی حقیقت» که توسط اداره فرهنگ و ارشاداسلامی استان فارس ساخته شده بود و اکثر مناطق فیلم برداری شده آن در اطراف کازرونبه خصوص شهر باستانی بیشاپور می گذشت بود.

در ابتدای این فیلم به تاریخچه کازرون می پرداخت و آن را گازرون یا کازروننامید. چیزی که بسیار قابل تامل است. باید پرسید در کجا و در چه زمانی کازرون بهعنوان گازرون نامیده است. شاید کلمه کازرون مشتق شده از گازر بوده باشد اما کازرونرا هیچ گاه با عنوان گازرون خوانده نشده بود. این فیلم که باید گفت بیش از آن کهبر اساس مستندات تاریخی باشد تا بتوان آن را مستند خواند بیشتر بر اساس ذهنیات وتوهمات نویسنده و کارگردان آن بود. ای کاش جناب نویسنده و کارگردان آن مستندات خودرا برای ساخت فیلم در پایان فیلم همچون همه فیلم های تاریخی بیان می نمود. و بهتربود مسئولان امر این فیلم را نگاه می کردند. بنده رشته هنر یا کارگردانی یا .. رانخوانده ام و هیچ تجربه و مطالعه ای نیز در این باب نداشته ام. اما مطالعات تاریخیبنده نشان دهنده ان است  که این فیلم بدونداشتن هیچ گونه اطلاع تاریخی و استناد تاریخی ساخته شده است. شاید دانشگاه هایکازرون رشته های هنر را نداشته باشند اما رشته باستان شناسی و ادبیات در دانشگاههای آزاد و سلمان فارسی و حضور اساتید خبره در این دو زمینه تاریخی و ادبی میتوانست بر آثاری این چنین تاثیر گذار باشد که انگار از این پتانسیل اصلاً استفادهنشده است.

کلمات بسیار سختی که امروزه در ادبیات عامه و حتی خاصه جامعه مورد استفادهقرار نمی گیرد و استفاده از ادبیاتی بسیار پیچیده برای نمایش دادن بعد ادبی به اینفیلم یکی از عیوب بزرگ آن بود. در حالی که بایستی یک چنین برنامه هایی با ادبیاتیهمه فهم باشند متاسفانه از ادبیاتی استفاده می شود که گاه ادیبان نیز به سختی بعضیاز کلمات را در می یابند به خصوص اگر به تندی ادا شوند. که حتی در چند مورد کلماتثقیل عربی به عنوان ادبیات پارسی کهن در این فیلم اشتباه تلفظ می شد.

در حالی که بسیاری از کتب تاریخی سلمان را مغ زاده ای مرفه که پدرش دارایاملاک بسیار بود، در این فیلم سلمان فارسی را دهقان زاده ای ملاک معرفی می کند. درحالی که تاریخ شهادت می دهد که غیر از طبقه های خاصی کسی حق باسواد شدن را نداشتهاست چگونه این دهقان زاده توانسته است با سواد گردد!!!! این در حالی است که پدرشاز مغان شناخته شده زرتشتی بوده است.

همچنین از خود سلمان فارسی نقل است که در نوجوانی پدرم مریض شد و مرا برایسرکشی از مزارع فرستاد . در همین هنگام صدای ناقوس کلیسا توجه مرا به خود جلبنمود. اما در این فیلم ادعا می شود که کسانی را در حال خواندن انجیل مشاهده میکند!!!! چیزی که اصلاً با عقل جور در نمی آید.

جالب نکته ای دیگر است. در این فیلم گفته می شود که سلمان از طبقه دهقانان درزمان صلح بر زمین های کشاوری زراعت می کردند و در زمان جنگ پهلوان بودند!!!!!!!!!

نکته ای که از ابتدای فیلم توجه همگان را جلب می نماید سربند اوست. در کجایتاریخ ایران و در کدام بلاد ایران ایرانیان بندی بر سر می بستند. در حالی کهایرانیان همیشه تاریخ مردانش کلاه بر سر داشته اند و از زمان رضاخان این حجاب سرمردان برداشته شد. در کدام نگاره باستانی چنین سرپوشی برای مردان به نگاره در آمدهاست!!!!

در صحنه ای از این فیلم مشاهده می شود که سلمان کتابی را از صندوقچه ای بیرونمی آورد و گوینده می گوید که سلمان دارد انجیل می خواند در حالی که حرکات سلمان درحال مناجات مسیحیان بیشتر شبیه به حرکات یهودیان است.

و اما یک نکته دیگر آن که سلمان نمایش داده در فیلم در همه دوران زندگیش قیافهمردی میان سال دارد از وقتی در ایران است تا وقتی با پیامبر روبرو می شود. !!!!!

اما مهمترین نکته این فیلم که بسیار قابل تامل است دو جمله ای است که دائماًتکرار می شود:

آیا مرا به سوی نور ایزدی راهی خواهد بود؟ آیا فراخوانده شده ام؟

این دو جمله نشان از نفوذ تفکرات فرق عرفانی کاذب در ذهن نویسنده است.

در این همایش حج الاسلام خرسند به جایگاه سلمان فارسی در قرآن پرداخت و آیت اللهدکتر احمد بهشتی نماینده مردم فارس در مجلس خبرگان رهبری نیز با اشاره به سخنانامام جمعه کازرون شخصیت سلمان را در احادیث بیان نمود.

در ادامه آیت الله قروی از شاگردان عرفانی آیت الله بهجت به بیان دیدگاه هایعرفانی سلمان فارسی پرداخت. آیت الله شاه آبادی نیز سخنران آخر همایش بود.

در این همایش سرکار خانم مهرانگیر نوبهار نیز شعری را درباره سلمان فارسیخواند.

اما آخرین حاشیه این همایش همانا پذیرایی آن بود که به شکلی نامنظم و سردرگمبه محض پایان همایش در سالن پشت آمفی تئاتر انجام گرفت. در حالی که مهمانان عمدتاًدغدغه نماز داشتند آنان را به پذیرایی فرخواندند تا پیش همایش کنگره بین المللیسلمان فارسی با مسلمانی او تکمیل گردد!!!!!

انجمنی...
ما را در سایت انجمنی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمدمهدی اسدزاده asadzade بازدید : 288 تاريخ : چهارشنبه 20 ارديبهشت 1391 ساعت: 17:18

خبرنامه